La garnatxa i la carinyena, les varietats més cultivades

És difícil entendre el Priorat sense la viticultura. Una llarga història darrera ens la fa entendre amb respecte i complicitat amb el medi natural.

El cultiu de la vinya es troba distribuït en altituds que van des dels 100 metres sobre el nivell del mar a les parts baixes dels termes de Bellmunt del Priorat i el Molar, fins a 750 metres a les parts altes dels termes de la Morera de Montsant i Porrera. La configuració del cultiu es caracteritza per pendents que superen el 15% de desnivell en la majoria de casos, i algunes finques arriben al 60%. La tortuosa geografia d’aquesta zona fa que s’hagi de conrear la vinya en costers, alguns dels quals no permeten un accés mecànic, per aquest motiu es treballa amb les formes més tradicionals de conreu. El paisatge que generen aquestes vinyes és un dels trets característics del Priorat, que li donen aquesta personalitat tan acusada.

Fruit del sòl i el clima tan peculiars, el cep pateix força i, com a conseqüència, en surten unes veremes més aviat escasses, amb uns rendiments de raïm molt baixos, que no superen la xifra d’1 quilogram per planta de mitjana, però que permeten dotar els vins d’aquesta zona d’una identitat molt singular.

La verema sol ser molt prolongada: comença a mitjans del mes de setembre a Bellmunt i El Lloar i s’allarga fins a finals d’octubre o començaments de novembre a Porrera i a La Morera de Montsant. La fermentació llarga del raïm madur fa possible obtenir tot un seguit de components de gran riquesa en cada gra i una maceració molt completa.

Les varietats

Les varietats recomanades i les autoritzades a la Denominació d’Origen Qualificada Priorat són les següents:

Varietats negres recomanades: garnatxa negra i carinyena.

Varietats negres autoritzades: garnatxa peluda, ull de llebre, picapoll negre, cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir, merlot i syrah.

Varietats blanques: garnatxa blanca, macabeu, Pedro Ximénez, chenin, moscatell d’Alexandria, moscatell de gra petit, pansal, picapoll blanc i viognier.

Garnatxa i Carinyena, estrelles d’un selecte ventall de varietats

Les varietats més cultivades al Priorat són les negres, amb la Carinyena i la Garnatxa com a varietats autòctones més destacades.