El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat  ha formalitzat la seva adhesió a la Fundació per a la Investigació del Vi i la Nutrició (FIVIN), amb la voluntat de sumar-se a la promoció d’un missatge rigorós i responsable sobre el consum moderat de vi dins d’un estil de vida saludable.

Amb aquesta iniciativa, la DOQ Priorat es posiciona al costat d’altres entitats i institucions del sector vitivinícola que comparteixen la necessitat de fomentar una comunicació clara i basada en l’evidència científica sobre el consum de vi.

Per a Salustià Alvarez, president del CRDOQ Priorat, “la nostra denominació representa un territori amb una forta tradició i una identitat pròpia vinculada al vi. Aquesta responsabilitat també inclou ser proactius a l’hora de transmetre un missatge de consum responsable, fonamentat en el coneixement i la moderació. Creiem fermament que cal informar bé i amb rigor perquè el consumidor pugui gaudir del vi amb consciència i respecte cap a la pròpia salut“.

Des de FIVIN, es valora especialment la incorporació de la DOQ Priorat, considerant que la suma de consells reguladors amb forta projecció i prestigi en l’àmbit vitivinícola contribueix a ampliar l’impacte dels missatges de comunicació responsable que la fundació treballa des de fa més de tres dècades.

Per part de la fundació, es destaca que l’adhesió del CRDOQ Priorat representa un pas important per reforçar la presència d’aquest tipus en el conjunt de la societat, on la sensibilització sobre el consum responsable de vi és una prioritat creixent.

Amb aquesta acció, la DOQ Priorat reafirma el seu compromís amb la sostenibilitat social i la salut pública, posant l’accent en la responsabilitat que té el sector a l’hora de comunicar amb rigor i prudència els valors culturals i nutricionals del vi.

En l’actualitat existeix evidència científica que demostra que el vi, consumit amb moderació, pot formar part d’un estil de vida saludable i el seu consum té contrastats beneficis en la salut, sempre parlant d’adults sans. No obstant això, des de FIVIN es recorda els perills per a la salut d’un consum abusiu i els seus efectes perjudicials en la societat. En aquest sentit, la fundació treballa per fer valdre la importància de la moderació i la prevenció del consum abusiu. Qualsevol estudi sobre el vi i la salut no reemplaça el consell mèdic d’un professional.

 

SOBRE CRDQ PRIORAT

La DOQ Priorat aplega 118 cellers inscrits i 363 viticultors. A dades del 31 de desembre del 2024, la darrera collita va ser de 4.037.529 quilos de raïm en 2.244 hectàrees en producció. Les varietats de raïm recomanades a la DOQ Priorat són la garnatxa i la carinyena.

 

SOBRE FIVIN

FIVIN és una organització sense ànim de lucre que treballa per a impulsar i donar a conèixer tota la recerca científica relacionada amb el vi i la seva relació amb la salut i la nutrició. A més d’informar i promoure la recerca, FIVIN es posiciona en la defensa d’un consum moderat i responsable de vi emmarcat en la cultura occidental, associat als menjars i a la dieta mediterrània, combatent qualsevol ús abusiu del vi i de l’alcohol.

FIVIN té un Comitè Científic compost per diferents professionals totalment independents, de diferents universitats, hospitals i centres de recerca de reconegut prestigi, la missió del qual és analitzar i promoure la recerca en aquest camp. A més, posseeix un arxiu d’articles i recerques realitzades, que es recopilen en el portal www.lacienciadelvino.com, pioner en el món.