Cent anys de cooperativisme, cent anys de treball en comú al Priorat. Enguany són diverses les cooperatives de la comarca que commemoren un segle de vida, i evoquen un segle marcat per la duresa de treballar al camp i també de superació de les adversitats per garantir, avui, la producció d’alguns dels ceps més apreciats del món.

A Bellmunt del Priorat, des del 15 d’abril fins al 14 de maig, la Cooperativa mostra una exposició que recull la història del cooperativisme local. Ho fa amb les eines que Carme Pallach, Maria Teresa Torné i Maria Secall han anat aplegant procedents de les cases de pagès del poble. A través de la maquinària i dels utensilis del camp es pot fer un recorregut de la vida de pagès en cultius com l’olivera o la vinya. Un ampli ventall d’imatges històriques arrodoneixen i acaben de contextualitzar la mostra.

A Bellmunt, la Cooperativa va néixer “per garantir que es pogués cobrar a un preu més just el vi a doll que aleshores veníem majoritàriament a França” explica en Joan Barceló Martínez, actual president de l’entitat. Cultivaven garnatxes, carinyenes… que mica en mica van aconseguir un major prestigi i, també, un increment del preu.

Durant dècades, a Bellmunt la Cooperativa va compartir protagonisme econòmic amb les Mines com a principals motors econòmics i socials del municipi prioratí. Ara, les Mines ha estat reconvertides en un equipament cultural i turístic, i la Cooperativa està formada per 35 socis, lluny dels 150 que va arribar a aplegar l’entitat en la seva època daurada. Tanmateix, el futur es mira amb optimisme: “Tenim socis joves i també les collites venudes!” exclama en Joan Barceló, alhora que afegeix que la producció de raïm es ven a diversos cellers del Priorat.

La Casa Gran del Siurana, que pertany al grup Castell de Peralada, és actualment l’arrendatària de les instal·lacions de la Cooperativa. Aquí hi produeix els seus vins: GR-174, Cruor, Gran Cruor, La Feredat i Gran Cruor Carinyena, explicava Jordi Alentorn, el seu responsable de vinyes. L’arribada, ara fa uns anys, del celler a la cooperativa de Bellmunt va suposar una injecció econòmica per a l’entitat que, alhora, també la continuïtat –a les instal·lacions de la Cooperativa- de la producció de vins. Ara, la Casa Gran del Siurana i la Cooperativa comparteixen protagonisme en la centenària celebració.