Situació

El Lloar està situat a la zona ponent de la comarca, a la dreta del riu Montsant, que en forma el límit oriental. El seu terme municipal és petit però amb una orografia ben accidentada, en què destaca el cingle de la Roca, on neixen profunds barrancs que cauen vertiginosament cap al riu Montsant. Igual que el poble veí de Gratallops, la vila del Lloar té una silueta característica que es retalla sobre el llom d’una carena; sembla que entre els dos es puguin fer senyals per comunicar-se visualment. Situat a ponent de la DOQ Priorat, el seu terme s’estén entre els penya-segats de les muntanyes de ponent fins al riu Montsant a llevant.

Altitud: 210 m. Superfície: 6.60 quilòmetres quadrats. Població: 123 hab.

Història

Hi ha diverses versions sobre el nom del poble. Unes apunten que prové de llobar, “terra de llops”, teoria fonamentada en l’abundància d’aquests animals que hi havia en aquestes terres; altres diuen que el nom podria venir de lloar, “lloança o alabança”, i d’altres diferents que prové de la llosa o llosera, tenint en compte la composició de la majoria de terrenys del terme.

Festes i costums

El Lloar celebra la Festa Major d’estiu el primer cap de setmana d’agost, per Sant Domènech. El darrer cap de setmana de juliol, el dissabte al vespre, s’organitza la Mostra de Vins de la Vila del Lloar i les Solanes del Molar a la pista poliesportiva. Al mes de setembre se celebra la Diada de Sant Miquel, festivitat que coincideix amb la verema.

Llocs d’interès

L’església parroquial, dedicada a Sant Miquel Arcàngel, fou bastida al segle XVII amb maçoneria i carreus. Dins el nucli del poble, al carrer Sant Miquel, hi ha una balconada natural, anomenada Mirador del Priorat, des d’on es contempla una visió magnífica del riu al fons de la vall. Cal destacar, a un quilòmetre i mig del poble, un seguit de coves anomenades Coves dels Rogerals, molt a prop del Nas d’en Quiuma, una enorme roca compacta de molts metres d’alçària i de gran interès geològic, i també la Font del Minfami, d’origen sarraí.

Web Ajuntament del Lloar.