Una dotzena de responsables de l’entitat sueca Munskänkarna, el club de vins més gran d’Europa, ha completat aquest dissabte al vespre una intensa i llarga jornada dedicada a conèixer els vins i el territori de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. Els portaveus del club han confirmat que aquesta denominació d’origen i la DO Montsant seran durant l’any 2016 les dues regions vinícoles a les quals el club dedicarà una programació especial de visites, tastos i sessions de coneixement.

El portaveu de Munskänkarna, Erik Grodahl, ha assegurat que des de la seva entitat no tenien dubtes sobre l’elecció de les denominacions d’origen Priorat i Montsant com a “Regió Vinícola de l’Any 2016”, i “aquesta decisió ara s’ha reforçat durant la nostra visita; la nostra feina continua, ja que ara hem de compartir el coneixement adquirit sobre aquesta regió amb els nostres 24.000 membres i estem esperant amb moltes ganes tornar el març de 2016 per a la inauguració oficial d’aquest esdeveniment”.

En aquest sentit, a partir del mes de març de 2016 es preveuen un seguit d’actes i visites a la comarca del Priorat que serviran per fer créixer la presència dels vins d’aquesta zona al mercat de Suècia. Cal tenir en compte que aquesta entitat té més de 24.000 membres i que disposa també d’una important presència a Finlàndia. A més, té delegacions a Barcelona, França, Àustria, Suïssa, Bèlgica i Japó. Aquesta organització ofereix serveis de formació a l’entorn del vi i expedeix tres diplomes de coneixement (bàsic, mitjà i avançat) als quals cada any accedeixen desenes d’aficionats i professionals a través d’un rigorós procés d’avaluació.

La jornada d’aquest dissabte ha començat a les 10:00 h a la seu del Consell Regulador de la DOQ Priorat, a Torroja del Priorat, on s’ha fet una presentació d’aquesta regió vitivinícola, el seu territori, el seu clima i les seves condicions de producció i elaboració. Tot seguit el grup s’ha desplaçat a una finca propera a Gratallops, on s’ha familiaritzat amb el terrer de llicorella i ha pogut observar els diferents tipus de conreu, tant en coster com en terrasses. La ubicació de la vinya també els ha permès veure des de la distància diferents punts significatius de la DOQ Priorat, com la serra de Montsant, les valls i l’orografia muntanyosa d’aquesta denominació d’origen. Posteriorment s’ha visitat un celler de Gratallops i s’han presentat diferents vins de diverses viles i anyades de la DOQ Priorat. A la tarda s’ha completat el programa amb un recorregut per les restes de la Cartoixa d’Scala Dei i sengles visites a un celler d’aquesta vila i a un altre de Poboleda.

Presentacions, tastos i visites a cellers han estat part d’un intens programa dissenyat i coordinat pel Consell Comarcal del Priorat en col·laboració amb les dues DO durant els dies 4 i 5 de setembre.

Declaració completa d’Erik Grodahl, portaveu de Munskänkarna:

“La comarca del Priorat i les seves dues denominacions d’origen, Priorat i Montsant, al sud de Barcelona, seran la “Regió Vinícola de l’Any 2016”. Aquest és un fet que el comitè d’educació vinícola ha confirmat de nou després de la visita de dos dies i el recorregut realitzat per la regió. “Regió Vinícola de l’Any” és una distinció que Munskänkarna atorga a una població o regió vinícola que considerem que mereix una atenció especial, on els vins són d’alta qualitat i que considerem una destinació d’alt interès per a l’enoturisme.

La DOQ Priorat i la DO Montsant ens han rebut amb la màxima professionalitat i han dedicat el seu temps a organitzar una visita que ha estat excepcional. No tenim dubtes que havíem fet l’elecció correcta escollint Priorat i Montsant com la “Regió Vinícola de 2016”, però aquesta decisió s’ha reforçat ara durant la nostra visita. La nostra feina continua, ja que hem de compartir els nostres coneixements sobre la regió amb els nostres 24.000 membres.

Estem esperant amb moltes ganes tornar a la regió per a la inauguració oficial el març de 2016.

El comitè de visita voldria agrair a totes les parts el fet de permetre’ns venir i ensenyar-nos el millor que ofereix el Priorat”.

Erik Grodahl.

UKOM Munskänkarna Sweden.

Llistat dels membres del comitè de visita de Munskänkarna al Priorat:

  • Ulf Jansson, editor de la revista “Munskanken” del club Munskänkarna. Membre del comitè educatiu de Munskänkarna. Estocolm.
  • Clas Hardeback, consultor en vins, educador en vins, membre del comitè educacional de Munskänkarna. Uddevall.
  • Ulrika Aronsson, responsable de Formació en vins. Vastra Frolunda.
  • Folke Cerenius, responsable d’Anàlisi Sensorial, coordinador d’exàmens sobre vins, membre del comitè educatiu. Lidkoping.
  • Jan Rosborn, educador en vins i crític de vins. Membre del comitè educatiu. Estocolm.
  • Torgny Almgren, membre del comitè educatiu. Trollhattan.
  • Marie Olsson, membre del comitè educatiu. Estocolm.
  • Kristina Berggren, responsable de Formació en vins, membre del comitè educatiu. Estocolm.
  • Marianne Halling, responsable de Formació en vins, membre del comitè educational. Malmo.
  • Mats Burnert, sommelier, Fil. Kand. Wine Science. Responsable de Formació en vins. Membre del comitè educatiu. Goteborg.
  • Angelique Pehrson, tècnica de l’oficina central de Munskänkarna, Estocolm.
  • Erik Grodahl, responsable de Formació en vins, membre del comitè educatiu. Pitea.