Els costers de vinya protagonitzen la 3ª Diada Participativa el 27 de març

Els costers de vinya protagonitzen la 3ª Diada Participativa el 27 de març

El pròxim dijous, 27 de març, es realitzarà a Scala Dei la III Diada Participativa per a Cellers i Viticultors de la DOQ Priorat, que organitza el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat i que s’adreça a tots els agents vinculats a aquesta denominació d’origen. La jornada d’enguany estarà dedicada a “Els costers de vinya a la DOQ Priorat” i tindrà com a convidat destacat un dels principals experts internacionals en paisatges agraris i forestals, el professor de la Universitat de Torino Marco Devecchi.

Devecchi és professor del departament de Ciències agràries, forestals i alimentàries de la universitat torinesa, i farà la conferència inaugural de la jornada, amb la ponència “El paisatge de la viticultura piemontesa: experiència de valorització i tutela”.

La Diada Participativa va néixer fa tres anys com a espai de trobada i reflexió dels cellers i viticultors de la DOQ Priorat, on es busca compartir i promoure experiències i intercanviar opinions entre els diversos agents que en formen part. Aquesta tercera edició s’ha volgut dedicar als costers de vinya, que s’analitzaran des de perspectives diferents, tot analitzant-los com un patrimoni cultural heretat, com un element paisatgístic important, com una alternativa de conreu possiblement tan vàlida com qualsevol altra i també com una opció d’elaboració de vins amb trets identificadors d’un terrer.

Programa de la jornada

La diada es farà, com en les edicions anteriors, al recinte de la Cartoixa d’Scala Dei i començarà a les 9:00 h. Després de la benvinguda a càrrec del president del Consell Regulador, Toni Alcover, el professor italià Marco Devecchi presentarà la seva ponència. Tot seguit, el secretari del Consell Regulador, Jaume Josa, farà la ponència “El coster com a valor patrimonial. Mesures encaminades a protegir-los i fomentar-los”. A continuació és prevista la conferència del geògraf i tècnic paisatgístic del Consell, Òscar Borràs, qui parlarà de “La preservació del paisatge a la DOQ Priorat: restriccions i condicionants als costers”.

Després d’un descans, a les 11:30 h aproximadament, hi ha previstes diferents intervencions de diversos elaboradors i viticultors de la denominació d’origen sobre qüestions relacionades amb el conreu i l’elaboració a vinyes en coster. Aquestes intervencions es repartiran en dos blocs, un dedicat a “La Vinya” i l’altre a “El vi”. La jornada finalitzarà amb un torn obert de paraules per als assistents i la cloenda a càrrec del president del Consell Regulador.

2014-03-17T19:58:24+02:0017/03/2014|Actualitat|