El conseller de Cultura, Santi Vila, ha visitat aquest divendres 17 de febrer al matí les darreres obres de restauració i adequació realitzades a la Cartoixa d’Escaladei, al Priorat, en el marc del programaPatrimoni en Acció, amb el qual el Departament de Cultura i l’Obra Social ‘la Caixa’ fomenten l’ús i el coneixement del patrimoni cultural català. Les actuacions, que han tingut una inversió de 534.077 euros a càrrec de l’Obra Social ‘la Caixa’, han permès obrir al públic diversos espais de la cel·la C, adequar els accessos al monument per millorar l’experiència de la visita, així com la redacció dels projectes de rehabilitació i museïtzació del claustre major i del nou espai d’acollida del monument.

Aquestes accions formen part del conjunt d’actuacions previstes en el pla director del monument que el Departament de Cultura va redactar el 2007 coincidint amb l’impuls de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni Mundial de la UNESCO. Es tracta d’un pla integral ambiciós i pensat a llarg termini que respon a l’envergadura i complexitat de les actuacions a realitzar en el vastíssim monument d’Escaladei, de més de tres hectàrees.
 
Entre les actuacions del programa Patrimoni en Acció, aquest matí s’han visitat l’adequació dels accessos al monument, així com l’hort i el mirador de la cel·la C, que han estat restaurats per tal de fer més comprensible als visitants el model de vida dels monjos cartoixans. A banda de recuperar un nou espai per a la visita, l’actuació de la cel·la C, que rep aquest nom perquè els monjos anomenaven les cel·les alfabèticament, ha permès recuperar el circuit d’aigua original de l’època, un sistema de captació, distribució i evacuació d’aigües molt complex, que ara torna a portar l’aigua a tots els racons de la cartoixa.
 
Per al 2017, estan previstes la culminació de la redacció del projecte del nou espai d’acollida i espai D.O.Q. Pirorat; la restauració de la façana del sagrari de l’església, que durà a terme el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, així com les obres de restauració i museïtzació del claustre major. Aquesta darrera actuació també forma part del programa Patrimoni en Acció i comporta la recuperació per a la visita d’un dels elements més importants de la Cartoixa, tant des del punt de vista arquitectònic com simbòlic, atès que el claustre és l’element vertebrador de la zona de vida eremítica i donava accés a les cel·les dels monjos.

Ara és un bon moment per conèixer o redescobrir la cartoixa de Scala Dei, al Priorat. El monument, que data del 1194, va ser la primera cartoixa de la Península, però al segle XIX, a causa de les desamortitzacions de les terres propietat de l’Església i els saquejos, va patir una important degradació.

Després de la profunda remodelació de l’any 2013, quan va ser reinaugurat, en els últims mesos s’han dut a terme noves actuacions que han permès obrir al públic diversos espais de la cel·la C, l’hort o el mirador per fer més comprensible als visitants el model de vida dels monjos cartoixans. A més, també s’ha millorat la redacció dels projectes de rehabilitació i museïtzació del claustre major i del nou espai d’acollida del monument.

Per al 2017 també està prevista la restauració de la façana del sagrari de l’església. Les visites guiades, que tenen una durada d’una hora i mitja, es fan els caps de setmana i dies festius a les 11.15 h (castellà), 12.15 h (català) i 16 h (català). També es pot visitar entre setmana però amb reserva prèvia (reservesmonuments.acdpc@gencat.cat). 

Restauració del claustre menor el 2013
El maig de 2013 es van presentar les millores a la zona central de la Cartoixa i especialment la restauració del claustre menor d’aquest important monument cartoixà, el primer d’aquestes característiques i pertanyent a l’orde de Sant Bru a la península ibèrica. L’11 de maig d’aquell any el president Artur Mas va inaugurar la restauració en una visita al monument