El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat celebra aquest divendres, 18 de juliol, el 60è aniversari de l’aprovació del reglament que oficialitzà el reconeixement de la Denominació d’Origen Priorat, l’any 1954. L’acte es farà al refetor de la Cartoixa d’Scala Dei i servirà per homenatjar les diferents persones que han estat vinculades al Consell Regulador durant tots aquests anys. El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha confirmat la seva assistència i presidirà l’esdeveniment, que des del Consell Regulador s’ha batejat amb el nom de “DO Priorat: 1000 anys d’història; 60 anys de DO”.

El Consell Regulador ha convidat els expresidents vius d’aquest organisme (Sal·lustià Àlvarez i Delfí Duch) i també els descendents del primer president, Ramon Vidal-Barraquer, perquè rebin el reconeixement de la seva dedicació a la denominació d’origen, juntament amb totes les persones que han format part en algun moment dels òrgans representatius del Consell Regulador.

Serà un acte previ a l’esdeveniment públic del cicle “Divendres DI-VINS” (19:30 h), organitzat conjuntament pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i el Departament de Cultura, amb la participació de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. La programació de “Divendres DI-VINS” es realitzarà durant els mesos de juliol i agost a diferents espais patrimonials de les diverses denominacions d’origen tarragonines. Aquest divendres, a partir de les 19:30 h es farà una visita al conjunt patrimonial d’Scala Dei i posteriorment s’oferirà un tast de vins amenitzat pels músics Joan Masdéu i Oest.

 

DO Priorat: 1000 anys d’història, 60 anys de DO

Tot i que el primer intent fou el 1932, amb l’aprovació de l’Estatut del Vi per part del govern republicà, on s’esmentava la zona vitivinícola del Priorat com a regió a protegir, no va ser fins anys després de la Guerra Civil que es va oficialitzar l’existència de la Denominació d’Origen Priorat amb un reglament i un Consell Regulador operatius. Aquesta mesura donava rang legal a una marca vitivinícola amb més de 1000 anys d’història, tal i com es recorda en el lema que ha escollit el Consell Regulador de la DOQ Priorat per commemorar aquest 2014: “Priorat, 1000 anys d’història; 60 anys de DO”.

De fet, el topònim Priorat està lligat al concepte vi des de fa segles. La suma d’un sòl, un clima, una orografia i el treball d’homes i dones que l’han elaborat seguint les tècniques d’una tradició mil·lenària amb l’ajut, avui, d’una tecnologia adaptada als requeriments de la qualitat, han donat un producte autèntic, exclusiu: el vi del Priorat.

La Cartoixa d’Scala Dei representa el bressol històric dels vins i la viticultura de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. Els monjos cartoixans van portar des de Provença, al segle XII, els coneixements i tècniques per desenvolupar una viticultura que va arrelar amb força i ha evolucionat al llarg dels segles. Els dominis de la Cartoixa van configurar l’anomenat Priorat històric, que avui coincideix amb la regió vitivinícola de la DOQ Priorat.

La narració explica com el rei Alfons I el Cast va enviar dos cavallers a recórrer el país per localitzar un lloc idoni perquè l’orde dels cartoixans, procedents de la Provença, s’instal·lés a Catalunya. Un cop arribaren al peu del Montsant els cridà l’atenció la singular bellesa de l’indret i preguntaren a un pastor sobre el lloc. A més d’informar-los, el pastor els va explicar un fet sobrenatural que des de feia temps succeïa al bell mig de la vall. Al pi més alt apareixia una escala per on pujaven i baixaven els àngels.

El pretext els fou servit, els cavallers ho comunicaren al rei, qui va oferir aquella contrada a l’orde. Els Cartoixans, establerts al Priorat al segle XII, van aixecar l’altar del temple dedicat a Santa Maria a l’indret on es trobava l’arbre. La història va donar nom al monestir i alhora ha generat una iconografia fortament arrelada al territori.

Des de fa gairebé 1000 anys, nou petits pobles s’han instal·lat amagats entre els costers de pissarra que es dispersen als peus de la serra de Montsant. Els seus habitants, viticultors des de sempre, van modelar el terreny amb marges. 

Gràcies a la generació d’agricultors que actualment tenen entre 70 i 80 anys d’edat, que s’han mantingut en el terreny i han seguit amb la seva tradició agrícola, s’ha conservat la cultura vitivinícola al Priorat.

Més recentment, es va poder intervenir en un paisatge preservat, complex, ric i d’un formidable potencial. Va ser a la fi dels anys 1980 quan es va iniciar l’obertura un nou cicle de prosperitat, fruit del qual s’ha reconegut la DO Priorat com a denominació d’origen Qualificada, l’única DO Qualificada a Catalunya i una de les dues úniques existents a l’estat espanyol.