Situació

Altitud: 218 m. Superfície: 5,60 ha. Població: 193 hab. El poble de la Vilella Baixa està situat just a la confluència del riu Montsant i el riuet d’Escaladei, damunt d’uns espadats que donen un aspecte extraordinàriament elevat a algunes de les seves cases. El terme també està disposat en una confluència entre les crestes de la Figuera i els extrems més meridionals del Montsant, i en els seus vessants s’estenen els terrenys de cultiu.

Història

L’antic nom del poble era Vilella de Baix, així està documentat en un llibre de matrimonis de la Torre de l’Espanyol de l’any 1712. Quan es castellanitzaren els noms dels municipis, durant l’època de Felip V, se’l conegué com a Vilella Baja i, posteriorment, en tornar a traduir-lo al català, quedà ja conegut com la Vilella Baixa.

Encara que l’origen de la vila que domina la vall del riu Montsant data de l’època de la dominació àrab, és molt probable que a causa de la seva situació privilegiada el lloc fos habitat des de molt abans. Probablement, són construccions mores el seu primer clos murallat i el castell, els quals, després de la Reconquesta i formant ja part de la baronia de Cabassers, van ser contínuament reformats.

Festes i costums

La població celebra les festes locals per Santa Quitèria, el 22 de maig, i el dilluns de la segona Pasqua. La Festa Major se celebra durant la segona Pasqua.

Al mes d’agost a la Vilella Baixa es viu la “Fira i Tast a la Nova York del Priorat”, una mostra i degustació dels vins locals d’aquesta vila.

Llocs d’interès

Tot el poble de la Vilella Baixa forma un conjunt arquitectònic notable. Els carrers costeruts, de poca amplada, i els singulars edificis, ho demostren. El fort desnivell del turó on es troba situat el nucli antic ha obligat a construir cases de set o vuit pisos amb l’entrada principal a la quarta o cinquena planta.

De la vila cal destacar el “carrer que no passa”, sens dubte el més entranyable del poble, situat dalt d’una pujada, amb un antic portal d’entrada; l’església parroquial, dedicada a Sant Joan Baptista, que pertany al Bisbat de Tortosa i data del segle XVIII, i el magnífic pont romànic, de tres arcades, que travessa les aigües dels rius.

Des de fa uns anys, l’atractiu d’aquesta vila pot admirar-se tant de dia com de nit, sobretot des de dalt del “coll de l’ermita”, ja que s’hi van instal·lar uns llums de sodi de color taronja que de nit omplen de vida cases i carrers.

Web de l’Ajuntament de La Vilella Baixa

Cellers a la vila de La Vilella Baixa

Celler del Pont SL
La Vilella Baixa
Celler Lo
La Vilella Baixa
Celler Sabaté
La Vilella Baixa
Els Vil·lusionistes
La Vilella Baixa
Gratavinum, SL
Vilella Baixa