Els vins del Priorat transmeten a la perfecció l’impacte del clima i el terroir. Així resumia les característiques de la producció vitivinícola del Priorat,  Sarah Jane Evans, Master of Wine, en la conferència inaugural de l’Espai Priorat 2017, que ahir es va celebrar a la Cartoixa d’Scaladei, amb la presència de 80 prescriptors del vi vinguts d’arreu del món.

Per a Evans, que va fer un repàs a la història del cultiu del raïm a la comarca, el vi ha esdevingut el motor de la transformació econòmica i social del Priorat, que des del 1990, ha començat a viure una renaixença aturant la pèrdua de pes demogràfic i aconseguint l’increment del preu del raïm.

Durant el darrer quart de segle, l’extensió de la producció de raïm, les varietats locals com la carinyena i la garnatxa o el treball de la gent, han esdevingut els factors més potents de la revolució vitivinícola del Priorat. Es tracta d’un canvi que, segons Evans no s’atura.

De fet, l’increment del coneixement del territori, la singularitat de les dotze vil·les amb les què està dividida la producció vitivinícola de la DOQ Priorat i també l’augment de la qualitat, esdevenen nous factors que fan créixer el valor, el coneixement i també el consum dels vins del Priorat.

Tanmateix, la Master of wine, adverteix d’algunes amenaces: la producció ajustada, l’increment de cultius i la possible pèrdua del caràcter morfològic del Priorat i també el canvi climàtic. El futur, però, es presenta en un horitzó d’optimisme sempre i quant la qualitat es mantingui.